Economy is de goedkoopste manier om pakketten te versturen. Dit geeft wel beperkingen, zoals in formaat, gewicht en de mogelijkheid voor track&trace. Een pakketje is maximaal 3 centimeter hoog in België en Nederland en 5 centimeter in Frankrijk. In andere landen mag het een formaat van een schoenendoos zijn. De kostprijs is laag, maar de overkomstduur en betrouwbaarheid is lager bij dit niveau.
Standaard is de populairste methode voor verzending. Denk hierbij aan bpost, PostNL, DHL en La Poste. Ook onafhankelijke vervoerders die in heel Europa verzenden, zoals DPD, GLS en Hermes, vallen onder deze categorie. De prijs is iets hoger, maar dit levert wel een korte doorlooptijd en de optie voor Track & Trace op.
Dit niveau is geschikt voor pakketten met een hoge prioriteit. Premium vervoerders zijn bijvoorbeeld FedEx en UPS. Omdat deze spelers een wereldwijd netwerk hebben van hubs, auto’s, vliegtuigen en douanekantoren is de levering snel en heel betrouwbaar. De tarieven zijn hierdoor wel hoger.
Als je in het buitenland levert kun je je publiek enorm vergroten, en daarmee je e-commerce bedrijf. Maar internationaal groeien brengt ook uitdagingen met zich mee. Want hoe ga je om met invoerrechten en douanekosten? Hierover moet je als verkoper afspraken maken met de koper. De twee belangrijkste soorten afspraken, ook wel Incoterms, zijn DAP en DDP.
DAP (Duties At Place) betekent dat de verkoper producten moet leveren tot aan de plaats van bestemming. Je draagt dus verantwoordelijkheid tot de levering. Daarnaast regel jij de uitvoer, zoals uitvoeraangifte bij de douane. Bij DAP ligt de invoer bij de koper: deze betaalt de invoerrechten en belasting op het moment van bezorging. DAP is de opvolger van het voormalige DDU (Deliveries Duties Unpaid).
DDP (Delivered Duty Paid) heeft maximale verplichtingen voor de verkoper. Je bent dus niet alleen verantwoordelijk voor alles rondom de uitvoer, zoals uitvoeraangifte en uitvoerdocumenten, maar ook invoer in het land van bestemming. Daarom draag je invoerbelastingen zoals invoerrechten, btw of lokale invoerheffingen. Je bent ook verantwoordelijk voor eventuele documenten, zoals een invoervergunning.